- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 20
- STOB recept
- Porce: 6.00
Ingredience
Dochucovadla:
vanilka, na 100 g 800 kJ 1 porce cca 90 g
Energetická hodnota celkem: 4225 kJ
Bílkoviny (g): 44,
Tuky (g): 45,
Sacharidy (g): 105,
SAFA (g): 19,
Cukry (g): 56,
Vláknina (g): 17,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 704 kJ
Bílkoviny (g): 7.3, Tuky (g): 7.5, Sacharidy (g): 17.5, SAFA (g): 3.2, Cukry (g): 9.3, Vláknina (g): 2.8, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Připravíme si menší čtvercovou nebo obdélníkovou mísu nebo pekáček a dno poklademe celozrnnými sušenkami. Uvaříme si espresso a necháme trochu vychladnout. Přilijeme amaretto (mandlový likér) nebo případně rum. Sušenky pokapeme ochucenou kávou. Připravíme si krém. Nejprve rozpustíme na vodní lázni čokoládu a necháme lehce vychladnout. Tvaroh vyšleháme (ručně nebo pomocí mixéru), přidáme vanilku (semínka nebo vanilkový extrakt, případně vanilkový cukr) a přilijeme trochu kávy s likérem (necháme si ještě malé množství na pokapání další vrstvy sušenek). Krém rozdělíme na poloviny. Do jedné poloviny přimícháme rozpuštěnou čokoládu. Druhou polovinu krému lehce přisladíme a přidáme zakysanou smetanu (můžeme případně vynechat a použít jen tvaroh, ale výsledek nebude tak krémový). Na vrstvu sušenek rozprostřeme tmavý čokoládový krém, poklademe další vrstvou sušenek a pokapeme ochucenou kávou. Na sušenky rovnoměrně rozprostřeme světlý krém a dáme ztuhnout do lednice. Před podáváním posypeme kakaem.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Mají víc bílkovin a méně tuku a cukru. Nepatrně méně vlákniny, ale to se dá nahradit Psylliem.